8 tips om schoonmaken aangenamer te maken

Aangeboden door Samsung 9/11/16

media_xll_9265819
Iedereen kan wel wat leukers bedenken dan schoonmaken. Een karwei waar we allemaal tegenop zien. Het kost je sowieso tijd en moeite, maar met deze 8 tips wordt de klus een stuk efficiënter.
1. Gedeeld werk is half werk
Het gaat niet alleen sneller met z’n tweeën, het is ook aangenamer werken. Spierbelastende karweitjes kunnen gedeeld worden. Je schoonmaakpartner kan je dingen aanreiken zodat je niet telkens de ladder af en weer op moet. We willen niet zo ver gaan als het quality time te noemen, maar geen reden waarom het leuke niet aan het noodzakelijke te koppelen. En met drie gaat het natuurlijk nog sneller.
2. Dagelijkse discipline
Vergelijk het met elke dag je tanden poetsen om er bij je jaarlijks tandartsbezoek met een enkele behandeling van af te zijn. Met opgehoopt huisstof valt het nog wel mee, maar vet en plakkerige suikers kunnen zich met de tijd behoorlijk hardnekkig vastzetten. Na het koken, morsen of aanbrengen van make-up even enkele seconden investeren levert je later makkelijk hele minuten extra vrije tijd op.
3. Stappenplan?
Wanneer je er alleen voor staat en je agenda dreigt over te lopen, pak dan kamer per kamer aan. Plan dat strak in en laat daarbij liever niet meer dan een week tussen twee schoonmaakmomenten. Kwestie van een zichtbare transformatie te garanderen en naar een definitief eindpunt te kunnen toewerken dat niet al te ver in de toekomst ligt.
4. Uit met het oude
Hoe hard je ook je best doet, die versleten zetel, van vorige bewoners overgeërfde dampkap of bekraste keukentafel, zullen het effect van een gedreven schoonmaakbeurt altijd ietwat onderuit blijven halen. Misschien wordt het tijd voor vervanging.
5. Preventief kopen
We weten ondertussen wel beter dan fabrikanten op hun woord te geloven als ze het over de zelfreinigende kwaliteiten van hun producten hebben. Dat neemt echter niet weg dat sommige producenten bij wie innovatie verder gaat dan blitse companion-apps, het schoonmaken ervan gevoelig makkelijker kunnen maken. Zoals Samsung onlangs demonstreerde met de keramische binnenzijde van zijn nieuwe microgolfovens met HotBlast technologie.
6. Werk jezelf niet tegen
Plan je schoonmaak niet: wanneer je wasmand overloopt, de vriendjes van de kinderen komen spelen, die ene wielerwedstrijd de helft van je namiddag dreigt in te palmen, je ’s avonds naar een leuk maar vermoeiend feestje moet, de week erop schilderwerken gepland zijn, … .
7. Goed materiaal …
… is het halve werk. Een stoffer op een steel bespaart je heel wat gedoe met ladders. Niet snel even over en weer naar de supermarkt moeten omdat je vorige keer je laatste zeemvel hebt weggegooid, kan ook helpen. Net zoals stofzuigen met die hyperefficiënte stofzakloze stofzuigers van Samsung. Of beter nog: zo’n Powerbot robotstofzuiger al je vloeren laten schoonmaken terwijl jij slaapt. En wat dacht je van zo’n AddWash-wasmachine, die je via zijn app op de hoogte houdt over wanneer die handwas bij de rest van de was kan? Open de speciale klep en voeg vergeten kledingstukken nog snel tijdens het wassen toe, zonder dat daarvoor de deur open moet.
8. Begin bovenaan …
… werk je weg omlaag, neem dan de vloeren onder handen en als je ook van plan was de ramen te lappen, hou dat dan voor het allerlaatste. Laat de zwaartekracht zijn werk doen zodat je naar het einde toe alle vuil en stof dat op de grond terechtkwam, wegneemt. De allerlaatste taak: jezelf belonen voor een job well done.

Share Button