Het gewoontebeest

Scan 1

Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door onze dagelijkse gewoontes. Onze rituelen bepalen niet alleen ons hoe we onze dag starten, wanneer we koffiebreak houden, of langs welke weg we naar ons werk rijden, ze bepalen in belangrijke mate onze efficiëntie.

Ogenschijnbaar kleine gewoontes hebben een enorm effect op de hoeveelheid tijd we bezig zijn met nutteloze zaken. En dus per definitie op de hoeveelheid werk we kunnen verzetten (of de hoeveelheid vrije tijd we overhouden).

Nu denk je misschien: ‘ik kan mijn gewoontes toch niet veranderen!’. Wel, dat kan je zeker. En veel makkelijker dan je misschien denkt. Het volstaat meestal om een paar dagen het bewust ‘anders ‘ te doen, om je in een nieuwe gewoonte te lanceren.

Een paar eenvoudige, die je snel return zullen bezorgen:

– Post: wanneer je je correspondentie behandelt, steek dan nooit de brief terug in de envelop. Het vergroot je pak papier, de volgende keer moet je terug de brief er uithalen en openen,… Kortom: allemaal dubbel werk.

– Met diezelfde post: Je hebt eigenlijk maar drie mogelijkheden. Ofwel is het richting prullenmand, ofwel in je postvak ‘in’ of ‘todo’, ofwel klasseer je direct. Een goede tip hierbij is ook: ‘beslis binnen de 5 seconden’. Alles wat meer tijd vraagt is rijp voor de prullenmand.

– Mails: beetje dezelfde principes.

o Als een mail minder dan 5 minuten vraagt om te behandelen, dan doe je dit meteen.

o Reclamemail die je niet écht interesseert: unscribe je direct. Zo moet je diezelfde mail niet elke week opnieuw lezen.

o Een mail mag je nooit meer dan twee keer openen (en liefst maar één keer).

Dit zijn maar een paar eenvoudige tips die je dagelijkse tijd zullen besparen.

Tijd die je ofwel aan nuttiger zaken, ofwel aan jezelf kan spenderen.

Caroline

Share Button