Eindejaar.

Eindejaarsrush en toch op vakantie?

ballon

Veel mensen worden onnodig nerveus naar het eindejaar toe. Net zoals de zomervakantie is dit een moment waarop we een aantal projecten willen afgewerkt hebben. Toch zal ook dit jaar mooi overlopen in het volgend jaar. Je kan wel enkele voorbereidingen treffen om het vlot te laten verlopen, ook als u niet aanwezig bent door vakantie.
-Maak een lijstje met werkzaamheden die af moeten zijn voor het eindejaar en indien nodig zaken die moeten afgewerkt worden tijdens uw afwezigheid.

-Maak je werk overdraagbaar. Delegeer.
Laat je collega’s je werk afhandelen. Jij doet dat ook voor hen tijdens hun afwezigheid. Dit betekent wel dat je methodiek en klassement duidelijk moeten zijn voor anderen!

-Informeer je werkrelatie op tijd.
De kans is groot dat ook je collega’s op vakantie gaan. Overleg op tijd wat haalbaar is, wat niet.

-Afwezigheidsassistent
Stel een bericht op en laat automatisch vanuit je e-mail versturen wanneer je een e-mail van iemand ontvangt. Hou het bericht kort en krachtig.

-Papieren post
Maak afspraken en delegeer je post. Het kunnen belangerijke papieren zijn die moeten ondertekend worden of waaraan een actie verbonden is.

-Je telefoon
Geef duidelijke instructies aan je collega over het beantwoorden en afhandelen van je zakelijke telefoontjes. Wat is dringend, wat kan wachten? Wat kan je collega afhandelen.

-telefoon, e-mailen op vakantie?
Maak je werk overdraagbaar. Laat je collega’s je werk afhandelen zoals jij ook voor hen doet wanneer ze op vakantie zijn.

-Je mails in de gaten houden tijdens je vakantie?
Hou rekening met wie je op vakantie bent. Weeg af wat het kost en opbrengt. Je wilt geen ruzie met je partner, gezin… Meestal kan je je niet ontspannen en ontstressen met teveel telefoontjes en mails.

-Terug uit vakantie
Reserveer nu al de eerste werkdag na de vakantie in uw agenda. Dan heb je tijd om alles door te nemen met uw collega’s die uw werk overnamen. Dit is echt belangrijk.

Open die eerste dag geen e-mails. Van tijd voor overleg met uw collega’s komt dan niet veel meer in huis.
Zo ben je weer volledig op de hoogte, werk je productiever, efficiënter en is het rustiger in uw hoofd.

Een fijn eindejaar
Caroline, opruimcoach

Share Button